teamsport_perfecte_leerschool_communicatie

communicatielessen in teamsport

Onlangs kwam ik tot een besef. Een heftig besef. Want dat ik al lang hockey dat wist ik al. Maar ik blijk dit jaar al 15 jaar in Dames 1 te hockeyen. Gelukkig nog steeds met enorm veel plezier. Nog steeds met een hecht team, al is de samenstelling ieder jaar anders. Nog steeds vol passie. En nog steeds heb ik geen sport gevonden waar ik zo van geniet als van hockey. 

En toen kwam de hamvraag. Wat maakt dan hockey zo leuk? Wat blijkt: het gaat niet per definitie om hockey. Het gaat om een teamsport. Het gaat om alles wat ik vanaf negenjarige leeftijd geleerd heb op dat veld. Het gaat om samen. Om verbinding. Om plezier. Om samenwerking. Om groei. Als individuele speler (en dat is hard werken na twee zwangerschappen kan ik verklappen) maar vooral om de groei als team.

De basisbeginselen als ondernemer én als individu die leerde ik toepassen op het sportveld, met een team. Wil je weten wat deze 8 basisbeginselen zijn? Lees dan verder onder de actiefoto.

1. Samenwerken

De basis van teamsport. De basis van ondernemen. Samenwerking. Samen hard werken voor iedere bal. Maar vooral ook werken voor de ander en werken als je juist niet aan de bal bent. Niet bezig zijn met wat jij nodig hebt om in je kracht te kunnen hockeyen, maar centraal stellen wat de ander van jou nodig heeft om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Net als in het ondernemen.

2. Winnen én vieren

Winnen. Het lekkerste dat er is. Samen winnen. Trots en blijdschap. Juichen bij een goal. High fives en vluchtige knuffels op het veld. Samen winnen is een gevoel dat ik iedereen gun om te leren. Want samen winnen is zoveel leuker dan alleen winnen. Het vieren van 3 punten. Het nagenieten op de zondag, maandag, dinsdag en eigenlijk ook de rest van de week. Ik kan met zekerheid zeggen: winnen geeft een geluksgevoel.

3. Verliezen

Verliezen hoort erbij. En ik heb geleerd dat verliezen samen kan komen met veel verschillende emoties: boosheid, schaamte, verdriet, verslagenheid, irritatie, onverschilligheid. Maar ook met positieve emoties: want alles gegeven hebben en een goede wedstrijd spelen en alsnog verliezen kan ook leiden tot veerkracht en gepaste trots en een positieve kijk op de toekomst. Verliezen voel je de ene keer tot diep in je tenen en de andere keer ben je er zo overheen. Één ding weet ik zeker, ik verlies liever samen dan alleen.

4. Accepteren en loslaten

Als alles net niet helemaal loopt zoals je wilde, is het moeilijk om dit te accepteren en los te laten. De strafbal die jij mist, jouw fout die leidt tot een tegengoal, jouw lichaam dat blessure na blessure oploopt. Het accepteren van jouw eigen invloed op het team. Dat kan je vooral leren doordat je een sterk team om je heen hebt die je laat voelen dat het oké is. Die je laat voelen dat je daarvoor een team bent. Dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat geeft vertrouwen. Om te kunnen accepteren. Om los te kunnen laten.

5. Communicatie

Een manier van communiceren die werkt op het veld. Communicatie is overal, maar de communicatie aanpassen naar de situatie, de doelgroep en de omgeving is altijd essentieel. Zo leer je op het hockeyveld om in stilte zichtbaar te zijn, je ogen te gebruiken als communicatiemiddel (vision) en kort maar krachtig te communiceren. We leren dat het fijn is aangestuurd te worden door de persoon die achter je staat en in ieder geval niet door 10 personen tegelijk. De een houdt van korte bevelen, de ander benader je met vriendelijke woorden. Maar als het er op aan komt, communiceert iedereen vooral heel direct. En daar houd ik ook zakelijk van. Communicatie die kort, krachtig en direct is.

6. Feedback geven

Feedback geven is noodzakelijk binnen een team. Waar mijn team en mijn persoonlijkheid gelukkig matchen: wij houden van de positieve benadering. Even balen mag, maar we blijven met de kop omhoog hockeyen. En als iemand een slechte bal speelt, dan weet diegene dat zelf ook heus wel. Maar juist op de momenten dat het wel moet, dat het team daardoor groeit, is feedback geven noodzakelijk. Constructief en met empathie. Hard op de inhoud, maar áltijd zacht op de persoon.

7. Eigen rol of plek creëren

De eigen plek op het veld, je lievelingspositie die je het liefst ieder jaar behoudt. Maar nog  essentiëler is jouw rol binnen het team. Iedere speler heeft zijn eigen rol, van leider tot ondersteuner, van entertainer tot criticus en van stille kracht tot analyticus. Het vinden van jouw eigen rol in een veranderend team is een bijzonder proces. Mijn rol ligt in lijn met mijn rol in mijn onderneming: een verbindende rol.

8. Gewoon douchen

Gewoon douchen? Ja. ik krijg de vraag nog steeds. Jullie “hockeyers” douchen toch niet na de wedstrijd? Nou, wij wel. Bij onze club hebben we de “niet-douchen-regel” die blijkbaar binnen de sport heerst nooit doorgevoerd. Want zeg nou zelf, na een potje zweten is een gezellige douche met het hele team toch de leukste afsluiting die er is!?

lisalogomain

Het beoefenen van mijn teamsport helpt me in mijn onderneming. Mijn rol in het team is namelijk dezelfde als de rol als communicatieadviseur die ik met passie uitvoer binnen mijn onderneming. Mijn rol als verbinder. Zorgen dat iedereen het fijn heeft, dat iedereen hetzelfde doel heeft en dat iedereen zowel winst als verlies op een goede manier beleeft. Want dat is waar hockey binnen mijn team om draait: samenwerking, plezier en heel veel beleving. En dat is waar werken met Liefde voor goede communicatie voor staat: samenwerken, plezier en heel veel beleving!

Aan de meiden van mijn leuke hockeyteam die dit lezen: bedankt voor het plezier en de beleving, en op naar de volgende 15 jaar!

Wil je meer weten over hoe verbindende communicatie werkt binnen jouw onderneming?

Neem vrijblijvend contact met me op!