kracht van storytelling podcast top 4

De beste verhalende podcasts

Een overzicht van de top 4 verhalende podcasts die je geluisterd wil hebben. Verhalende podcasts. Ik houd ervan. Wat de kracht is van de verhalende podcast, dat lees je in mijn andere blog over storytelling. Voor de liefhebber mijn top 4 verhalende podcasts. Dit zijn volgens mij echte musthears. Is dat al een woord, na mustreads, musthaves en mustsees? Geen idee, maar vanaf nu wel. Mijn overzicht van de musthears en waarom. Geniet ervan!

1. Laura H.

Ken je het verhaal van het kalifaatmeisje uit Sweet Lake (zoetermeer)? Ik deels, maar had hem niet anders tot me willen nemen dan door deze podcast. Wat maakt deze podcast zo sterk?

  • De cliffhangers (als je het verhaal nog niet door en door kent). Ik zat voor deze podcast dus 20 minuten ademloos te luisteren geparkeerd voor mijn eigen huis.
  • De impact van haar verhaal op haar familieleden komt naar voren waardoor er veel gevoel speelt en dat voel je.
  • Het ongeloof en de verwarring die het in jezelf oproept, kan het echt zo zijn dat…
  • En, de aanwezigheid van Laura H. zelf. Het verhaal, deels vertelt door de hoofdpersoon zelf, sleept je gewoon mee tot de laatste minuut.


Een podcast van SCHIK en Das Mag.
Te luisteren via Spotify.

2. Bob

Voor mij is de podcast Bob het toppunt van een authentiek verhaal. Een Vlaams raadsel waar je in meegezogen wordt, waarin je hoop en vrees tegelijk hebt op de uitkomst van de vraag. De vraag van Elsa. Een demente, fragiele vrouw van 84 jaar. Een vrouw die je veelvuldig in de podcast hoort en direct in je hart sluit. Elsa begint de laatste jaren steeds opnieuw over haar jeugdliefde Bob en het kind dat zij van hem gekregen heeft én direct heeft moeten afstaan. Een verhaal waarin haar dochters op zoek gaan naar het antwoord op de vraag of het waar kan zijn wat Elsa, in haar laatste demente periode, vertelt. Voor mij een verhaal tussen hoop en vrees. Met een mooie, respectvolle mix van persoonlijkheid én wetenschap. Je leert over dementie en de werking van het menselijke brein. En je sluit Elsa in je hart.

Oké. Nog één ding over deze podcast. Hij heeft een fantastische eindtune. Alleen daarom al het luisteren waard.

Een podcast van NPO Radio 1, SCHIK en VPRO Dorst.
Te luisteren via Spotify.

3. De onbekende kinderen van Kamp Westerbork

Ik heb een diepgaande interesse in alle verhalen rondom de Tweede Wereldoorlog. Misschien omdat ik me bewust ben dat de laatste generatie die het echt heeft meegemaakt voor ons nog nabij zijn, maar voor onze kinderen al niet meer. Misschien omdat de wereld steeds grimmiger wordt en we nooit in herhaling mogen treden. Zeker omdat het raakt. Omdat het menselijke verhalen zijn. Zeker omdat ze verteld moeten blijven worden. Altijd.

Dus daarom ook mijn belangstelling in het uitdiepende verhaal over 51 Joodse kinderen, die wonderbaarlijk genoeg bijna allemaal drie nazi-kampen overleefden. In deze podcast zijn 4 van deze kinderen aan het woord. Kinderen die nu 80-jarigen zijn. Zonder herinneringen. Met pijnlijke herinneringen. Met levenslust. Met een authentiek verhaal. Een bijzonder inkijkje vanuit verschillende andere perspectieven. Dat van een kind in een concentratiekamp. Dat van experts die vertellen hoe herinneringen werken. Dat van de visie van de Duitsers om kinderen te laten leven. Dat van leven met en na het overleven van een oorlog. Ik had nog veel meer willen weten, maar dit is een verhaal dat je in ieder geval wil horen.

Een podcast van NPO Radio 1.
Te luisteren via Spotify.

4. De brand in het landhuis

Misschien een tikkeltje vertekend omdat het de eerste verhalende podcast was die ik luisterde. De eerste die mij nieuwsgierig maakte. En alle eerste keren, jullie kennen ze vast wel.. (Je eerste schooldag, je eerste zoen, je eerste vriendenvakantie, je eerste kind) ze blijven je toch nét iets meer bij dan al die andere dingen die ook heel erg goed waren, maar gewoon geen eerste keren. Deze podcast is gemaakt door Simon Heijmans, van origine een theatermaker, een échte verhalenverteller dus, misschien is dat wel de reden dat De Brand in het landhuis zo goed is. Het neemt je mee in een verhaal. Het neemt je mee in hoe mensen werken, dat geruchten zelfs vele jaren na dato nog kunnen ontstaan en/of verschijnen. En hoewel de NTR later op de vinger getikt is omdat er feiten niet juist zouden worden gepresenteerd en/of niet genoeg hoor en wederhoor zou zijn toegepast, blijft het voor mij een goede podcast. Het werd de winnaar van de Dutch Podcast Awards in 2019. En vind ik terecht. Luisteren dus.  

Een podcast van NPO Radio 1 en NTR.
Te luisteren via Spotify.

Kun jij deze lijst aanvullen?

Heel erg graag. Als je tips hebt voor andere verhalende podcasts die de moeite waard zijn, dan hoor ik dat graag.